Styropor - Styrofoam (piepschuim)


Styropor kun je met diverse materialen bewerken, zoals verf, textielverharders maar je kunt het ook gebruiken om op te mozaieken.
Styropor kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.
Als je erop gaat mozaieken kun je het beste siliconenlijm, Olba lijmkit of pastalijm gebruiken. Gebruik voor de voegen een waterafstotend voegmiddel.

!!! Gebruik absoluut geen Bisonkit dit lost het piepschuim op!

Wat is het? - Het is een kunststof, gemaakt van aardolie. Uit aardolie wordt een vloeistof gehaald, waarvan in de raffinaderij kleine bolletjes worden gemaakt (polystyreen). Door middel van stoom worden die bolletjes (elders) groter gemaakt en aan elkaar geplakt (piepschuim).  
Kenmerken: de kleur en het gewicht; het is bijna altijd sneeuwwit en bijzonder licht van gewicht. Andere benamingen: polystyreen, EPS, hardschuim,  tempex, styropor. Het is volkomen CFK vrij.

Gebruik - Het is een isolatiemateriaal (huizen, helmen), maar het kan ook worden toegepast als verpakkingsmateriaal. Verder wordt het gebruikt als licht funderingsmateriaal, in weg- en waterbouw of als trillingsdempende onderlaag voor zwevende vloeren. Het wordt ook gebruikt om mee te knutselen en als toneel- of decormateriaal (Efteling).

Helaas is het een niet verteerbaar product. Het moet dan ook gerecycled of verbrand worden (dit laatste is milieubelastend).

Wat kun je ermee - Het is een ideaal knutselmedium. 
Doordat het zo licht is kun je het goed gebruiken als opvulling van je werkstuk (bolle figuren). Doordat het krimpt in de oven kun je er prachtige holle creaties van maken. 

Het is gemakkelijk te bewerken (piepschuimsnijder of mes) of te schuren.